Om bloggen

Høytorp Fort er et viktig vitnesbyrd på Norges krigshistorie. Den vitner om hvordan forholdene mellom nabolandene var de første årene etter unionsoppløsningen i 1905. Fortet hadde en viktig posisjon som første-skanse med mange viktige funksjoner under andre verdenskrig, og senere vært brukt som landets Heimeverns base. På grunnlag av det har vi laget en blogg om Høytorp Fort.

Litt om bloggen

Høytorp Fort ligger i Indre Østfold i den nyetablerte regionen Viken. Like ved Momarken i Mysen. I dag drives fortet som et befestet museum på sommerstid. Med god hjelp av en vennegjeng som driver dugnad året rundt. Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre omvisninger uten at medlemmene hadde interessert seg for norsk krigshistorie, lokalt forankret i vakre omgivelser.

Bloggen handler om alt som skjer rundt og i Høytorp Fort. Hvem er det som bruker tusenvis av arbeidstimer på frivillig basis for å restaurere et fort langt utenfor allfarvei? Hvordan arbeider de? Hva slags kunnskap kreves for å restaurere bygg, våpen, dokumenter også videre. Bloggen gir et innblikk i en dag på fortet, som i sin tid var en del av et enda større fort, nemlig Fossum Festning.

Den skal videre fortelle litt om hvordan det hele startet, nemlig rundt oppløsningen av unionspakten med Sverige. Det ble satt opp flere fort som skulle utgjøre en forsvarslinje mot grensen. Sammen med Ørje Fort og Trøgstad Fort utgjorde de tre en stor motstand for en mulig invasjon fra øst.

Bloggen skal gi inspirasjon til å ivareta gamle historiske bygg og håndverkstradisjon. Om man har lyst å legge fortet et besøk, kan man finne all informasjon om åpningstider og omvisning her.